29 Μαΐ 2009

ΕΚΕί ΠΟΥ Η ΚΡΑΥΓή ΤΟΥ ΛΑΟύ "ΦΤάΝΕΙ ΠΙΑ!", ΔΕΝ ΑΡΚΕί ή BieNVeNiDa La MueRTe

Το νέο ντοκυμαντέρ του Εξάντα, Welcome to Tijuana, ( συνοριακή πόλη του Μεξικού με τις ΗΠΑ και περιοχή ελέγχου του καρτέλ Αρεγιάνο Φέλιξ -CAF-, ενός από τα ισχυρότερα καρτέλ του κόσμου) ,σε πρώτη τηλεοπτική προβολή την τετάρτη 3 Ιουνίου, στις 22:00, στη ΝΕΤ.
Ο Εξάντας του Γιώργου Αυγερόπουλου και των συνεργατών του, μας υπόσχεται ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ του.
Η ευκολία με την οποία το οργανωμένο έγκλημα μπορεί, διαφθείροντας τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς, να διαβρώσει τον ιστό μιας ολόκληρης κοινωνίας, πραγματικά σοκάρει.


«Εγώ δεν γνωρίζω καλά το μέλλον της χώρας μου. Το μόνο που ξέρω είναι ότι μήνα με το μήνα, βδομάδα με τη βδομάδα, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, το Οργανωμένο Έγκλημα δολοφονεί, διαμελίζει σώματα, καταλαμβάνει πόλεις, κατέχει περιοχές ολόκληρες και θέτει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο την πολιτική ζωή και τους θεσμούς, αλλά την ίδια τη ζωή στο Μεξικό. Οι Νάρκος σκοτώνονται μεταξύ τους. Οι εγκληματίες δολοφονούν αθώους. Η κραυγή του λαού «Φτάνει πια!», δεν αρκεί. Οι αστυνομικοί είναι εγκληματίες. Ο στρατός κάνει τη δουλειά της αστυνομίας. Η κοινωνία του Μεξικού είναι πια ανυπεράσπιστη.»

Carlos Fuentes
Μεξικανός Συγγραφέας


«Υπάρχουν 3 επιλογές στη ζωή» λέει ο Ρομπέρτο (ψευδώνυμο) πρώην μέλος των καρτέλ και πρόσφατα αποφυλακισμένος. «Η πρώτη είναι να δουλέψεις σε μια μακιλαδόρα και να ζήσεις μ’ ένα μίζερο μισθό σαν σκλάβος δουλεύοντας πολλές ώρες.
Η 2η διέξοδος είναι να πηδήξεις το τείχος και να πιάσεις το αμερικάνικο όνειρο. Οι περισσότεροι αποτυγχάνουν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Η άλλη επιλογή είναι να γίνεις μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης και να είσαι μέσα στο εμπόριο ναρκωτικών. Αυτές είναι οι 3 επιλογές που μπορεί να έχει ένας νέος εδώ στην Τιχουάνα.»


8 σχόλια:

επί λέξει είπε...

Τρεις επιλογές. Ανυπόφορα συγκλονιστικό. Κοιμόμαστε όλοι, μου φαίνεται. Ή κάνουμε πως.

Καλώς σε βρίσκω.

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Καμιά επιλογή ζωής όμως;Αυτά είναι πολυτέλειες θα μου πεις..Καλησπέρα Λιθοξόε.Να είσαι καλά.

"Ground Control to Major Tom" είπε...

Λιθοξοοτατη για περάστε που σας θέλω απο το ιστιολογιό μου ;)

λι8οξόος είπε...

@aa, καλώς σε βρίσκω κι εγώ.

@carpe diem,επιλογή ζωής, ε? τι να λέμε τώρα...

@major tom, αν με θέλετε πολύ θα περάσω.
και... τώρα που το σκέφτομαι,σήμερα σαν πολύς κόσμος να μ' επισκέφτηκε (προερχόμενος από σας).

μόλις βρω τα ίσα μου θα σας ευχαριστήσω θερμότατα (γιατί εννοείται πως πέρασα ήδη απ' το ιστολόγιό σας κρυφά. σιγά μη το παραδεχόμουν όμως!)

HELIASTER είπε...

Έτσι τους ζηλεύουν αυτοί με τις δύο η μία επιλογή,και τους περιφρονούν οι έχοντες απο τέσσερις και πάνω...

λι8οξόος είπε...

@ heliaster, άργησα λίγο να σε καταλάβω, αλλά μάλλον τα κατάφερα.

πώς κι απ' τα μέρη μας?

xomeritis είπε...

Ο θεσμός της μακιλαδόρας είχε και τα καλά του, έδωσε ψωμί στους Μεξικανούς, συγκράτησε την μετανάστευση προς τα έξω, αν και αύξησε κατά πολύ την εσωτερική μετανάστευση, καθώς γεωγραφικά οι μακιλαδόρες έχουν κατανομή κυρίως κατά μήκος των συνόρων. Αύξησε επίσης και την μετανάστευση προς το Μεξικό από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, πήρε ψωμί από τούς ίδιους τους ίδιους τους Αμερικανούς. Έχει πολλά κατά (περιβαλλοντικές πρακτικές, εφαρμογή εργασιακής νομοθεσίας) αλλά και σημαντικά υπέρ. Σε πολλές μακιλαδόρες οι συνθήκες εργασίες δεν είναι τόσο άσχημες. Έχω επισκεφθεί μερικές στο San Luis της Σονόρα (μεξικανική πολιτεία με αρκετά ψηλό βιοτικό επίπεδο, εν μέρει αποτέλεσμα του γεγονότος ότι επένδυσε σε μεταποίηση). Θεωρώ φτηνή τη δικαιολογία ότι μπήκα στο καρτέλ γιατί ήταν εφιάλτης η δουλειά στη μακιλαδόρα.

λι8οξόος είπε...

@ monsieur xomeritis,
δεν μπορώ να φανταστώ τους τρόπους που αντιδρούν οι άνθρωποι που είναι σε απόγνωση ή σε μεγάλη φτώχεια.
σίγουρα δεν επικροτώ ως μοναδική επιλογή το να γίνει κανείς πληρωμένος φονιάς.
αλλά όταν σε "παραλαμβάνουν" και σε διαμορφώνουν σε παιδική ηλικία,
τότε σίγουρα πιστεύω πως έχει κανείς ελάχιστες πιθανότητες να ξεφύγει.