διαφορετικά όμως φέτος από τα προηγούμενα χρόνια.
ήρθε κι ο αύγουστος...
ο χρόνος, τους τελευταίους μήνες, γλιστρά πάνω της σαν μια βιαστική καλοκαιρινή καταιγίδα.
αυτό και μόνο της θυμίζει πως καλοκαίριασε.
αντιγράφω από το πρώτο θέμα της 27ης ιουλίου και τη στήλη του αντώνη πανούτσου "copy paste ":
σε κάθε νησί της ελλάδας, στη διαδρομή χώρα - παραλία, έχω σκεφτεί μέχρι και δεκα φορές να βουτήξω στη θάλασσα να πνιγώ, παρά να συνεχίσω ν' ακούω απ' το σκισμένο τουίτερ το "ντάρι, ντάρι στη στεριά πετούν οι γλάροι" αλλαγή με το αιμομικτικό παρτουζιάρικο " 'ελα να πάμε στο νησί, η μάνα σου, εγώ κι εσύ".
για φαντάσου -λέω εγώ- να ταξίδευε ο άμοιρος και με λεωφορεία του κτελ!!!
μαζί με τα χιλιόμετρα, κάθε πρωί και μεσημέρι, τις τελευταίες μέρες.
τρέχουν σ' αυτή την αγκαλιά
που τα χωράει όλα.
τους αναστεναγμούς , τα δάκρυα ,τα στοιβαγμένα χρόνια.
τα δειλά χαμόγελα , την καινούρια ανατολή.
τρέχουν σ' αυτόν τον γλυκό λόγο
που σβήνει μεμιάς κάθε πίκρα και απογοήτευση.
τρέχουν σ' αυτή τη ματιά
που λέει
είμαι εγώ
εδώ
για όλα.
είμαστε εμείς. μαζί.
αλλά σε μια κοινωνία γενικής σήψης όπου επιπλέουν κυρίως οι φελλοί
καλό θα ήταν να βλέπουμε και τους ανθρώπους που προχωρούν, συμμετέχουν και βραβεύονται εξαιτίας της δουλειά τους.
εξαιτίας της αγάπης και της γνώσης τους γι' αυτήν.
ο λόγος πάλι για τον εξάντα.
«Οι Μούσες της Χουτσιτάν» και «Τα Παιδιά ενός Βιασμού» του Γιώργου Αυγερόπουλου και των συνεργατών του, συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη επιλογή του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λατινοαμερικάνικου Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (9th New York International Latino Film Festival) που άνοιξε τις πύλες του την Τρίτη 22 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και την Κυριακή 27 Ιουλίου.
Στο φεστιβάλ, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους του παγκοσμίως, επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν τελικά, 132 ταινίες δημιουργών από όλο τον κόσμο. Ντοκιμαντέρ και fiction, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, περιγράφουν ανάγλυφα την καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις χαρές και τις αγωνίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινοαμερικάνικη Ήπειρο.
Περισσότερα για το New York International Latino Film Festival εδώ.
«Οι Μούσες της Χουτσιτάν» (Muxes of Juchitan) προβλήθηκαν χθες Τετάρτη 23/7 στις 8.30 μμ στην αίθουσα Helen Mills με επαναπροβολή την Παρασκευή 25/7 στις 3.00 μμ στην αίθουσα του Directors Guild Theater.
Περισσότερα για την ταινία «Οι Mούσες της Χουτσιτάν» εδώ.
«Τα Παιδιά ενός Βιασμού» (Children of a Rape) θα προβληθούν σήμερα Πέμπτη 24 Ιουλίου στην αίθουσα Imaginasian Theatre στις 10:40 μμ και την Παρασκευή 25/7 στις 6.00 μμ στην αίθουσα Helen Mills.
Περισσότερα για την ταινία «Τα Παιδιά ενός Βιασμού» εδώ.
στις 26 ιουλίου, στο πλαίσιο του sani festival, στις 21.30.
τα αγόρια της ερήμου, οι tinariwen (τιναρίβεν), παίζουν ροκ της ερήμου. οι στίχοι τους μιλούν για ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό. στην διαδυκτιακή τους κοινότητα δείτε τα βιντεο με τις συνεργασίες τους με τον Robert Plant, την μυθική φωνή των Led Zeppelin, και τον Carlos Santana.
κρατώ στα χέρια μου το aman iman: water is life, δώρο σε ανύποπτο χρόνο , και διαβάζω τους στίχους του ikyadarh dim: I look at you
my lips fall silent, but my heart still speaks of you
Τα μπλουζ της ερήμου
του δημήτρη κανελλόπουλου
Η ιστορία των «Τιναρίβεν» έχει τις ρίζες της στο αντάρτικο: Τα μέλη του συγκροτήματος γνωρίστηκαν σ' ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καντάφι, κάπου στη Λιβύη, στη διάρκεια του εμφυλίου των Τουαρέγκ με τη φυλή των Μπαμπάρα που κυβερνούσε το Μάλι τη δεκαετία του '90. Οι ίδιοι ανήκουν στους «Τουαρέγκ», τραγουδούν στη διάλεκτο Ταμασέκ και παίζουν ένα είδος ηλεκτρικής παραδοσιακής μουσικής που πολλοί τα ονομάζουν μπλουζ της ερήμου. Μια μείξη από παραδοσιακούς ρυθμούς της φυλής τους με ηλεκτρικές κιθάρες και αρκετά αραβικά αλλά και ροκ στοιχεία. Και χρησιμοποιούν ασυνήθιστα μουσικά όργανα όπως το τύμπανο τιντ και το λαούτο τέχερντεντ.
«Ποτέ δεν φανταστήκαμε πως θα γινόμασταν τόσο δημοφιλείς», λένε στο «7». «Δεν το πιστεύαμε ακόμα και όταν τριγυρίζαμε νέοι και γεμάτοι όνειρα στην Αλγερία και τη Λιβύη, χωρίς προοπτική και με άδειες τσέπες». Η αρχική επαφή με το κοινό της Δύσης έγινε στα περίφημα Φεστιβάλ της Ερήμου. «Το πρώτο φεστιβάλ πρέπει να μάζεψε γύρω στους εκατό δημοσιογράφους απ' όλο τον κόσμο» θυμούνται. «Αυτοί έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της μουσικής μας. Ακολούθησε και η κυκλοφορία του πρώτου μας άλμπουμ, μία μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία αμέσως μετά καθώς κι άλλα φεστιβάλ της ερήμου που συγκέντρωναν ακόμα περισσότερο κόσμο. Αναδείχθηκαν και άλλα ονόματα από τα μέρη μας, όπως οι Toumast και Etran Finatawa, και το όλο πράγμα εξελίχθηκε σε χιονοστιβάδα».
- Και από τότε περιοδεύετε συνεχώς, ειδικά στην Ευρώπη...
«Οι Ευρωπαίοι είχαν ένα ερωτικό δέσιμο με την έρημο από τον 19ο αιώνα ακόμα. Η έρημος προσφέρει στον άνθρωπο και χώρο και χρόνο, δύο πράγματα που λείπουν από τη σύγχρονη ζωή».
- Γίνεται, βέβαια, χαμός με τις world μουσικές το τελευταίο διάστημα...
«Ειλικρινά δεν το γνωρίζω. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να μιλούν για world music, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποιο κοινό σημείο μεταξύ των δικών μας ήχων κι εκείνων της Κούβας, ας πούμε. Σίγουρα πάντως με την παγκοσμιοποίηση είναι πιο εύκολο να ανακαλύψεις στοιχεία από μακρινούς πολιτισμούς».
Στους στίχους τους οι Τιναρίβεν αναφέρονται στη νομαδική τους ζωή στη δυτική Σαχάρα, στη φτώχεια, στη μοναξιά και στην αγωνία τους για την επιβίωση.
Πώς θα καταλάβουμε τα πολιτικά μηνύματα των τραγουδιών τους; Γελούν.
«Μία καλή αρχή είναι να νιώσετε την αίσθηση που δίνουν τα κομμάτια μας. Στη συναυλία μας υπάρχουν οθόνες όπου μεταφράζονται οι στίχοι μας, ενώ το ίδιο κάνουμε και στα cd μας. Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, μόνο οι άνθρωποι της φυλής μας μπορούν να καταλάβουν ακριβώς τι εννοούμε».
- Η επιτυχία σας βοηθάει τους Τουαρέγκ;
«Χωρίς αμφιβολία οι Τιναρίβεν έπαιξαν ένα ρόλο στην προσπάθεια των Τουαρέγκ στις δεκαετίες '80 και '90. Οταν μαζευτήκαμε από ολόκληρη τη Σαχάρα στα στρατόπεδα της Λιβύης πολλοί ήταν εκείνοι που μας ζητούσαν κασέτες με τη μουσική μας για να την πάνε στα μέρη τους. Ηταν ένας καλός τρόπος για να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει να είσαι Τουαρέγκ. Η ευαισθητοποίηση ήταν πρώτη προτεραιότητα σε έναν κόσμο που δεν υπήρχε τηλεόραση, ραδιόφωνο ή εφημερίδες. Οχι πως μετά το τέλος της μεγάλης εξέγερσης άλλαξε η κατάσταση. Στην ουσία παρέμεινε χαώδης. Συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα όπως η απουσία εκπαίδευσης, η ερήμωση και η πολιτική κακοδιαχείριση των πόρων».
- Δεν γοητεύεστε από τη Δύση;
«Θέλουμε να ζούμε στην έρημο. Αγαπούμε την ηρεμία, τη γη και την ελευθερία της πατρίδας μας και δεν θα την ανταλλάσσαμε ούτε με τα πιο πολυτελή διαμερίσματα στο Μπέβερλι Χιλς. Αν μπορείς να ζήσεις απλά, αυτό είναι και η πολυτέλειά σου».
από το album του 2001 "the radio tisdas sessions"
-> mataraden anexan - tinariwen
μάλλον στους τυχερούς αυτής της ζωής.
σ' αυτούς που δεν είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να φεύγουν, να πονούν, να βασανίζονται.
σ' αυτούς που δεν είδαν εύκολες και βολεμένες ζωές να διαλύονται σε μια στιγμή.
σ' αυτούς που μπόρεσαν να δαμάσουν τις επιθυμίες τους χωρίς να δοκιμάσουν τα όριά τους.
σ' αυτούς που η ζωή τους δεν πήρε περίεργες (*) ατραπούς.
ακούγοντας προχθές στη θεσσαλονίκη, το διαφημιστικό τρέϊλερ ραδιοφωνικού σταθμού:
"ακούτε
τον σταθμό των 9 τραγουδιών στη σειρά χωρίς διαφημίσεις.
ράδιο ένα
99 fm".
δεν άντεξα τόση "ογκώδη έμνευση"!
* * *
τραγούδι με τη lizz wright που σήμερα τραγουδά στο κηποθέατρο παπάγου και είναι νέα, όμορφη, έξυπνη με φωνή - φωνάρα.
θα ήθελα να μπορούσα να είμαι εκεί.
όχι βέβαια περισσότερο από κάπου αλλού. απομυθοποιήθηκες και συ με τα χρόνια.
αλλά να. λέμε τώρα για να λέμε.
->suzanne
πέρασαν πολλά χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ Songs of Leonard Cohen που περιείχε το "suzanne" το “Sisters of Mercy,” ή το “So Long, Marianne” και το “Hey, That’s No Way to Say Good”. σαράντα και πλέον χρόνια από το 1967.
στα 72 του σήμερα, o leonard cohen θα τραγουδήσει στην αθήνα, στις 30 ιουλίου.
να ψάξω τα χρώματά μου
και να θυμηθώ πάλι τη μυρωδιά, τις εικόνες και τ' αγγίγματα.
να τα βάλω σε μελλοντικές τροχιές.
με έντονους συνδιασμούς,
μερίεργες μίξεις,
πικάντικη γεύση.
στην κατασκήνωση τα παιδάκια μαθαίνουν τη διευθέτηση.
τινάζουν, διπλώνουν, απλώνουν, μαζεύουν.
photo by by Коновалова Дарья
αυτοί οι ακαμάτες του θέρους , τα γνωστά ελληνικά τζιτζίκια, που είναι διαβόητα για τον διαπεραστικό ήχο με τον οποίο τα αρσενικά καλούν τα θηλυκά για ζευγάρωμα.
φεύγω από τη δουλειά και το τραγούδι τους με κυνηγάει μεχρι την επόμενη μέρα.