12 Νοε 2008

"Το Αίμα του Κουάν Κουάν"

σήμερα το βράδυ, στις 22.00, στην τηλεόραση της ΝΕΤ,
σε πρώτη τηλεοπτική προβολή το ντοκυμαντέρ του εξάντα.


αυτό το ντοκυμαντέρ – το δεύτερο του γιώργου αυγερόπουλου με την ίδια θεματική μετά το βραβευμένο «Δέλτα, Οι βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου» - είναι αφιερωμένο στις φυλές Tetetes και Sansahuaris. Οι φωνές τους σίγησαν για πάντα στην αυγή του 21ου αιώνα εξαιτίας της… «ανάπτυξης» στην περιοχή.


Στα παρθένα τροπικά δάση του Αμαζονίου, της περιοχής με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, συντελείται ένα ανείπωτο έγκλημα διαρκείας κατά της ανθρωπότητας.

Η Texaco κατηγορείται ότι πέταξε στην Αμαζονία του Εκουαδόρ, 18 ½ δισεκατομμύρια γαλόνια τοξικών πετρελαϊκών αποβλήτων. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, η Petroecuador, κατηγορείται για εκατοντάδες διαρροές τόνων αργού πετρελαίου, μέσα στη ζούγκλα.

Αρχαίοι λαοί ιθαγενών θεωρήθηκαν αόρατοι και αναλώσιμοι, θύματα του εύκολου πλουτισμού των πετρελαϊκών εταιρειών. Εξαφανίζονται μαζικά εξαιτίας της μόλυνσης που σκοτώνει τα θηράματά τους και εξαιτίας άγνωστων μέχρι πρότινος ασθενειών, όπως ο καρκίνος που σκοτώνει τους ίδιους.

Έρευνα, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Οργάνωση, Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός
Συντονισμός, Επιμέλεια Έρευνας: Άγγελος Αθανασόπουλος
Έρευνα, Οργάνωση Θέματος: Μανώλης Φυλακτίδης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρώκου
Δημοσιογραφική Επιμέλεια Ιστοσελίδας: Αποστόλης Καπαρουδάκης
Μία παραγωγή της Small Planet για την © ΕΡΤ 2008 - 2009


->Διαβάστε όλη την έρευνα, δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα, και παρακολουθήστε όλο το ντοκιμαντέρ online (μετά την σημερινή προβολή φυσικά) στον διαδικτυακό τόπο του Εξάντα


->Ακούστε τη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Αυγερόπουλου για το ντοκιμαντέρ "Το Αίμα Του Κουάν Κουάν", στο διαδικτυακό ραδιόφωνο radiobubble


Δεν υπάρχουν σχόλια: