30 Δεκ 2008

ΓΙΑ ΤΗΝ eaRTHa KiTT

που η ζωή της ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει τον orson welles, ο οποίος την χαρακτήρισε ως την πιο συναρπαστική γυναίκα στον κόσμο,
για τη γυναίκα που τραγουδούσε με χαρακτηριστική άνεση σε δέκα διαφορετικές γλώσσες,
για την διάσημη αμερικανίδα περφόρμερ που εμφανίστηκε σε πάνω από 100 χώρες,διάλεξα ένα τραγούδι με ιστορία, το angelitos negros, από τα πρώτα με αντιρατσιστικό περιεχόμενο στην Λατινική Αμερική, γραμμένο από τον ποιητή, δικηγόρο και πολιτικό Andrés Eloy Blanco που πρωτοστάτησε στην δημιουργία της δημοκρατικής κίνησης στη χώρα του, τη Βενεζουέλα, τον προηγούμενο αιώνα.
Έγινε πολύ γνωστό και αγαπητό στην Ισπανία το 1947, τραγουδισμένο από τον Κουβανό Antonio Machín, σε μουσική του Μεξικανού Manuel Álvarez Maciste.
Ο ποιητής κατηγορεί τον μαύρο λατινοαμερικάνο ζωγράφο που φτιάχνει τους πίνακες στις εκκλησίες ότι έχοντας επηρεαστεί από τους αποικιοκράτες Ισπανούς κλπ, ξεχνά ή υποτιμά το χρώμα και τη ράτσα του και ζωγραφίζει μόνο λευκούς αγγέλους.
Αν και η Παναγία είναι λευκή, του ζητά να ζωγραφίζει μαύρους αγγέλους, γιατί και αυτοί πάνε στον ουρανό, όλοι οι καλοί μαύροι άνθρωποι.

angelitos negros -> eartha kitt
angelitos negros -> cat power

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω κι αυτό.