10 Φεβ 2009

«OR4ISS THiS iS SX7ISS aLeXaNDRouPoLi CaLLiNG You oN SCHeDuLe, Do You CoPy oVeR?»………

την τετάρτη 11 φεβρουαρίου, την 09η 43λεπτά 02 δευτερόλεπτα,
τα ραδιοφωνικά κύματα …θα εκτοξευθούν στο διάστημα … αναμένοντας την απάντηση του κοσμοναύτη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό……
« SX7ISS this is… OR4ISS … I can here you loud and clear please go on»


“Το «μέλλον του Έβρου» καλεί…. τους Κοσμοναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού".
Συνομιλία σε πραγματικό χρόνο των κοσμοναυτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (Δ.Δ.Σ.)με μαθητές και μαθήτριες της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας, με αφορμή
την πρωτοβουλία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) (διεθνής ένωση επαγγελματιών αστρονόμων) και της UNESCO να γιορταστεί το 2009, ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας (ΙΥΑ2009).


Είκοσι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να παραθέσουν ισάριθμες ερωτήσεις στους κοσμοναύτες οι οποίες έχουν ήδη αποσταλεί για επεξεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα της NASA. Το εγχείρημα αυτό έχει πραγματοποιηθεί περίπου 80 φορές σε σχολεία της Ευρώπης, αλλά είναι η 1η συνομιλία μαθητών ελληνικού σχολείου με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί πριν δύο χρόνια στο ESA SPACE CAMP, στην Πάτρα στις 29 Ιουλίου 2006 (στην κατασκήνωση αυτή μετείχαν παιδιά των υπαλλήλων της ESA).


Εδώ και 10 χρόνια, άρχισε να κατασκευάζεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ένας ερευνητικός σταθμός με μέγεθος περίπου 100μ Χ 88μ. Επανδρώνεται συνεχώς με το πλήρωμα, το οποίο εναλλάσσεται στις τακτικές επισκέψεις των διαστημικών κάψουλων Soyuz και των διαστημικών λεωφορείων STS (Space Transportation System).


Οι κοσμοναύτες που βρίσκονται στον Δ.Δ.Σ. αυτή την περίοδο είναι οι εξής : Michael Fincke, Yury Valentinovich Lonchakov & Sandra H. Magnus, με έναν εκ των οποίων θα πραγματοποιηθεί η συνομιλία των μαθητών η οποία θα έχει διάρκεια περίπου 9-10 λεπτά (λόγω της μεγάλης ταχύτητας περιφοράς του ΔΔΣ γύρω από τη Γη) και θα γίνει στην ουσία από ραδιοερασιτέχνες που θα χειρίζονται τον σταθμό ασυρμάτου με συναδέλφους τους στον Δ.Δ.Σ. βοηθώντας τα παιδιά να συνομιλήσουν με τους αστροναύτες. Η επαφή θα γίνει σε ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες με κατάλληλο εξοπλισμό που έχει ήδη τοποθετηθεί στο 1ο Λύκειο της Αλεξανδρούπολης.
Η εκδήλωση θα ηχογραφηθεί και θα φωτογραφηθεί. Ήχος & φωτογραφίες θα μπορούν να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο μετά το τέλος της εκδήλωσης και ετσι υποθέτω πως θα μπορέσουμε να καταλάβουμε αν επιτεύχτηκαν οι στόχοι του εγχειρήματος, να γνωρίσουν δηλαδή, οι μαθητές τον ρόλο των δορυφόρων επιστημονικής έρευνας, να επιλύσουν απορίες που αφορούν τον τρόπο ζωής, εργασίας των κοσμοναυτών και αν πήραν ερεθίσματα που μπορεί να αξιοποιηθούν στην επιστημονική τους επιλογή μελλοντικά.

5 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Με γειά το νέο λούκ! Ανοιξίατικο Σ;0))))

planet earth is blue
and there's nothing i can do


Πολλά πολλά φιλιά

λι8οξόος είπε...

χμμμ...
για αποκριάτικο το έβαλα.
το ανοιξιάτικο έπεται.
με τα κόκκινα αυγά.
:)

Ανώνυμος είπε...

Στο κλίμα της Αποκριάς το μπλογκ. Εξαιρετική προσπάθεια και πάλι ο βορράς και δη τα σύνορά του είναι πρωτοπόρα.

Μαύρος Γάτος είπε...

Τώωωωωρα το Πάσχα... εμείς εδώ πάμε για Αύγουστο, δεύτερο φεγγάρι - το πρώτο ήταν χτες Σ;ο))))

"Ground Control to Major Tom" είπε...

Σαν Roger Tom που είμαι, λες να υπάρχει καμία θέση και για μένα εκεί πάνω?

Την καλησπέρα μου :)))