18 Απρ 2008

ΟΙ ΜΟύΣΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΤΣΙΤάΝ

Το ντοκιμαντέρ Οι Μούσες της Χουτσιτάν του Γιώργου Αυγερόπουλου, συμμετέχει αυτές τις μέρες στο διαγωνιστικό τμήμα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Νon Βudget Κινηματογράφου, που διοργανώνεται στην πόλη Γκιμπάρα (Gibara) της Κούβας, από τις 14 ως τις 20 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημία Τεχνών και Κινηματογράφου της χώρας.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί επίσημη επιλογή (official selection) της κριτικής επιτροπής, της οποίας πρόεδρος είναι ο διάσημος Κουβανός σκηνοθέτης Huberto Solas, ο οποίος έχει τιμηθεί με 21 διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων και ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών το 1982.

Οι Μούσες της Χουτσιτάν, έκαναν πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007 και προβλήθηκαν από την ΝΕΤ την άνοιξη του ίδιου χρόνου. H ταινία, αποτελεί μία ανθρωπολογική προσέγγιση του λεγόμενου «τρίτου φύλου» και της κοινωνική αποδοχής που οι ομοφυλόφιλοι απολαμβάνουν στην μικρή αυτή επαρχιακή πόλη του Μεξικού.


Λίγα λόγια για την ταινία:
Σύμφωνα με το μύθο, ο Θεός ανέθεσε στον Άγιο Βισέντε ένα δύσκολο καθήκον. Στην πλάτη του κουβαλούσε ένα σακίδιο γεμάτο με Μούσες και έπρεπε να αφήσει μία σε κάθε πόλη του βασιλείου των Ζαποτέκων.
Όταν όμως ο Άγιος έφτασε στη Χουσιτάν, παραπάτησε, σκόνταψε και όλες οι Μούσες που είχε στο τσουβάλι του, του έπεσαν εκεί. Από τότε η πόλη αυτή του Νοτιοανατολικού Μεξικού γνωρίζει μια απρόσμενη, όχι μόνο για το Μεξικό αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, σεξουαλική απελευθέρωση.
Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που το επιθυμούν, κυκλοφορούν ντυμένοι γυναίκες, και ζουν μια ζωή μέσες-άκρες όμοια με αυτή των ετεροφυλόφιλων συμπολιτών τους. Στη Χουσιτάν οι Μούσες που κυκλοφορούν στο δρόμο όχι μόνο δεν κρύβουν, αλλά προβάλλουν με κάθε τρόπο την διαφορετικότητά τους. Κι οι συμπολίτες τους, απλά συνεχίζουν το δρόμο τους, χωρίς το θέαμα ενός άντρα που είναι ντυμένος, χτενισμένος και βαμμένος σαν γυναίκα να τους εντυπωσιάζει, να τους προκαλεί ή να τους κάνει να δυσφορούν. Οι ίδιοι(ες) λένε ότι ανήκουν στην κοινότητα των «ατρόμητων», «αυτών που δεν φοβούνται τον θάνατο» και κάθε χρόνο γιορτάζουν την επιθυμία τους και τη χαρά τους να είναι γυναίκες σε μια γιορτή στην οποία συμμετέχει ολόκληρη η πόλη...
Στη Χουσιτάν, το όνειρο της ανεκτικότητας και της αποδοχής του διαφορετικού έχει γίνει πραγματικότητα εδώ και χρόνια. Χωρίς εξαγγελίες, χωρίς διακηρύξεις, χωρίς κοινωνικά κινήματα που χρειάστηκε να δώσουν πολυετείς και αιματηρούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, χωρίς συγκρούσεις και αψιμαχίες...
Ένα ντοκιμαντέρ για τη χαρά της ζωής και του έρωτα που επικράτησε αβίαστα, επειδή παραπάτησε ο Άγιος Βισέντε...

Μπορείτε να δείτε την έρευνα της ομάδας του Εξάντα για το θέμα στο site του Εξάντα, ενώ μπορείτε να δείτε στο αρχείο του Εξάντα ολόκληρο το ντοκιμαντέρ online.

Δεν υπάρχουν σχόλια: